Beskyt dig mod fugt i boligen

9 maj

Fugt på vinduerne, hvilket kan undgås ved at forebygge fugtproblemerne

I rigtig mange boliger er der fugtproblemer Der kan være flere årsager til det, ens adfærd har nemlig stor betydning, men nogle bygningers indretning lægger op til, at der skal komme problemer med fugt. Har man eksempelvis et badeværelse uden vindue, skal man være meget forsigtig, hvis der ikke skal opstå problemer med fugt. Har man først fået problemer, skal man kontakte et firma som Drytech, der kan fjerne fugten.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge fugtproblemer?

Der er faktisk rigtig mange ting, som man selv kan gøre for at forebygge problemerne med fugt. En stor synder i mange hjem er lange og varme bade, som skaber masser af damp og fugt. Det er vigtigt at man lufter ordentligt ud efter badet, så fugt kan komme ud. Derudover er det vigtigt at man har en ventilator på badeværelset, som kan hjælpe til. Har man ikke vindue på badeværelset, skal man som sagt være ekstra påpasselig. I forvejen er det en god ide, at bade så kort tid som muligt af hensyn til miljøet, men hvis man ikke kan lufte ud på badeværelset, skal man særligt tænke over at tage så korte bade som muligt.

Tørring af tøj indendørs er ligeledes fugtskabende, da alt fugten fra tøjet kommer ud i rummet. Derfor skal man helst tørre tøj udendørs, i en tørrekælder eller lignende, men hvis man tørrer tøj indendørs, skal man lufte godt ud, så man kommer af med fugten. Madlavning er en tredje faktor, som afgiver masser af fugt. Sørg for at tænde emhætten hver gang du laver mad, og hav gerne køkkenvinduet åbent samtidig.

Kan man bruge en affugter til at komme af med fugt?

En affugter kan være en god hjælper hvis man har problemer med fugt. Der findes eksempelvis fugtposer, som man kan stille rundt omkring, som så opsamler fugten. Deres effekt er dog meget begrænset, så enten skal man have et helt arsenal stående, eller også skal man finde på noget andet. De kan være praktiske eksempelvis i et soveværelse, hvor man måske synes at der kommer lidt for meget fugt i løbet af natten, men de udretter altså ikke mirakler.

En affugter kan til gengæld hjælpe en del, og hvis man tørrer tøj indendørs, er det en rigtig god ide, at have en affugter stående i det samme rum. Man skal dog være opmærksom på at den fungerer bedst, når vinduerne er lukkede, men luft godt og grundigt ud indimellem og hav affugteren tændt resten af tiden, så er man godt på vej. Man skal dog være opmærksom på, at sådan en affugter bruger rigtig meget strøm.
Fugt i boligen har ikke kun konsekvenser for boligen, men er også dårligt for helbredet, så gør noget ved problemet inden det udvikler sig.

Du kan læse mange flere gode råd til at forebygge fugt – eller fjerne den hvis problemet allerede er opstået, på hjemmesiden fjern-fugt.dk.