Få stoppet hullet i din økonomi

29 jun

Få styr på din økonomi
Du er ikke den eneste, som har problemer med økonomien, og især ikke i denne tid hvor lockdown af samfundet har ramt mange danskere, som er blevet opsagt fra deres job. Situationen lige nu gør det svært at finde et nyt job, da arbejdsgiverne holder igen med at ansatte, samtidig med at der er ekstra mange ledige. Heldigvis har det aldrig været nemmere at hente råd online, og vi har samlet nogle af de råd, som vi mener er mest oplagte.

Læg et budget

Det første skridt er at lægge et ordentligt budget, så du har styr over, hvor stort dit rådighedsbeløb ret faktisk er. De faste omkostninger, såsom husleje, forsikring og lån, har du nok en god ide om, da det ofte vil være samme udgift hver måned. De resterende udgifter kan komme som en overraskelse for mange, og kan samtidig falde og stige fra måned til måned – husk derfor at sætte lidt ekstra af til disse poster.

Når du lægger budgettet, vil det være en god ide at gennemgå din netbank over en længere periode. Hvis du kun kigger på én måned, misser du højest sandsynligt mange udgifter og måske også indtægter. Mange kontingenter og abonnementer trækkes hver 2. eller 3. måned. Nogle trækkes hvert halve år og mange forsikringer trækkes én gang årligt. På indtægtssiden vil nogle former for overførselsindkomst også ses sjældnere end hver måned. Det gælder fx for børnepenge, som udbetales hvert kvartal.

Skær ned hvor du kan

Det næste skridt er at skære ned, hvor det er muligt. På kort sigt er det sjældent muligt at gøre så meget ved fx huslejen, men et forsikringscheck, omlægning af lån, madplaner, hjemmelavede gaver, udendørs træning i stedet for hold/fitness, mindre takeaway, samt nedgradering af tv- og internetpakken, er ofte en vejen til acceptable måder, hvorpå du kan få mere luft ind i din økonomi.

Udover at skære ned kan du også spare, hvor du kan. Eksempelvis kan du være opmærksom på at købe ting, når de kommer på tilbud. Black Friday er lige om hjørnet, og der er altid store tilbud at finde.

Når det er klaret, kan du tilpasse dit budget på ny.
Få en ekstra eller alternativ indkomst
Det sidste punkt på vores liste er, at se om du har mulighed for at skabe lidt ekstra penge på kistebunden gennem alternative indkomstkilder. Her kan du bla. overveje nogle af nedenstående områder:

  • Deltage i betalte undersøgelser
  • Bliv freelancer på diverse online freelanceportaler
  • Bliv babysitter/børnepasse
  • Samle flasker (måske bare dine egne, hvis du synes andet er for pinligt)
  • Bliv lektiehjælper for børn i folkeskolen eller unge på gymnasiet
  • Bliv produkttester

Vores liste er ikke komplet, så der vil være mange andre måder at tjene lidt ekstra penge på. Vores liste er mere tænkt som inspiration, så du kan se, at mulighederne er mange. En hurtig søgning på nettet efter “tjen penge online”, “tjen penge hjemmefra” eller lignende, giver dig en masse muligheder – også nogle vi ikke har nævnt her.

Vi ønsker dig held og lykke med at få stoppet hullet i din økonomi.