Gode råd ved en tvangsfjernelsessag

26 okt

Det er svært at finde rundt i alle detaljerne forbundet med en tvangsfjernelse, da det kan være en besværlig process domineret af bureaukrati. Som forælder til barnet vil hele situationen føles meget uoverskuelig – de fleste mennesker føler sig magtesløse, når der bliver taget beslutninger, som har stor indflydelse på deres liv uden, at de har nogen mulighed for indsigelse. Derfor får du her nogle råd til, hvordan du kommer bedst igennem processen.

Du har selv mulighed for at vælge advokat

I enhver sag vedrørende tvangsfjernelser har du mulighed for selv at vælge advokat også selvom, at kommunen allerede har fundet en advokat til dig. Det vil sige, at du ikke nødvendigvis behøver at bruge kommunens lokale sagfører.

Det hænder, at den lokale sagfører tager kommunes parti og har svært ved at se sagens mange nuancer. I sager om tvangsfjernelser er det ekstremt vigtigt, at den tilknyttede advokat forholder sig objektiv for at nå frem til det bedst tænkelige resultat for barnet.

Din fremtoning er vigtig

I alle tvangsfjernelsessager er forældrenes fremtoning yderst vigtig og har stor betydning for det endelige resultat. Du vil som forældre løbende blive indkaldt til samtaler med kommunen. Her er det vigtigt, at du viser dig fra din allerbedste side. Kommunen er hurtig til at dømme, og dit førstehåndsindtryk er udtrykkeligt det vigtigste!

Selvom du føler, at du og dit barn bliver uretfærdigt behandlet, så må ikke du absolut ikke lade dig ophidse. Det anbefales, at du bevarer en pæn tone over for sagsbehandleren, uanset den tone han eller hun lægger for dagen.

Husk din ret til aktindsigt

Det er vigtigt, at du husker din ret til aktindsigt. Du har ret til at se alle dokumenter og filer som kommunen er i besiddelse af. Det sker tit og ofte, at kommunen begår fejl og misplacerer relevante informationer. Dette undgår du, hvis du fra sagens start, husker din ret til aktindsigt.

Desto mere du er involveret i din sag, desto større bliver chancen for, at du vinder sagen i sidste ende. Desuden anbefales det, at du tager referat ved alle møder med kommunen. Der er altid to sider af en sag, og det er væsentligt, at du kan fremvise din side.

Husk forældrekompetenceundersøgelsen

Til sidst må du ikke glemme, at dine evner som forældre bliver vurderet ud fra en forældrekompetenceundersøgelse. Denne undersøgelse kan virke krænkende, men det er vigtigt, at du ser bort fra dette og ikke virker afvisende. Dette sender forkerte signaler, og du vil fremstå uegnet til at være forældre.