Grøn energi er den bedste

29 jan

Er du i tvivl omkring nye vs. gamle energikilder? Så se med her. Her er et hurtigt overblik og sammenligning. Varmepumper mod oliefyr. Solenergi mod naturgas.

I takt med at man læser om nutidens energikiler, er der flere spørgsmål man gerne vil have svaret. Hvad er forskellen mellem de forskellige typer? Hvordan virker de? Hvad koster de? Og ikke mindst, hvad passer bedst til mig?
Har du tænkt over et, eller flere, af disse ting? Så læs videre.

Varmepumper og Oliefyr

De fleste ved hvor et oliefyr fungerer. I 2013 blev det forbudt at installere oliefyr i nye huse. Fra 2016 må du ikke erstatte gamle oliefyre. De er ikke miljøvenlige nok til at må fortsætte med at bruge dem.
De fleste eksperter peger derimod på varmepumper som det bedste alternativ. De er mere miljøvenlige, og ikke baseret på fossilt brændstof. En varmepumpe er for de fleste og en bedre investering end oliefyr. En varmepumpe koster en del at installere, men den holder længe og sparer sig selv ind igen. De fleste er tjent ind igen på omkring 10 år. De holder længere end det, så efter de 10 år er det penge lige ned i lommen. Det lyder måske for godt til at være sandt, men sådan er det. Så jo hurtigere du skifter over til en ny grøn energikilde, jo hurtigere tjenere du på den!

Solenergi og naturgas

Naturgas er en fællesbetegnelse for gasarter, vi finder i undergrunden. Det er primært metan gas, med andre gasser blandet ind. Naturgasser sviner ikke lige så meget som olie, og kan godt betegnes som grøn energi. Den er dog stadig i klassen med fossilt brændstof, der vil være opbrugt før eller siden. Det er en af grundene til at solenergi er en bedre energikilde. Teoretisk set vil solens energi også være opbrugt på et tidspunkt. Men det tidspunkt ligger så mange millioner år ude i fremtiden, at den ikke beregnes som fossilt brændstof. Hvis man går ud fra at solen er over 4 milliarder år gammel, så har den stadig omkring 5 milliarder tilbage af sin levetid.

Hvad der bedst kan betale sig for netop dig, og din bolig, kan ikke siges uden videre. Det kommer an på om der i dit område er planer om fjernvarme, eller andre planer. Hvilken type bolig du bor i, og hvor den ligger, spiller også en rolle. Skulle det vise sig at en varmepumpe eller solcelleanlæg er det rigtige for dig, så kan mere viden og tilbud fås fra GreenMatch.dk.